A politika diszkrét bája, avagy két választás közt Magyarországon
2022. október 05. írta: V77blog

A politika diszkrét bája, avagy két választás közt Magyarországon

Írásom címének szánt mindkét kifejezést plagizáltam, bár talán nem teljesen helytálló a plagizáció, hisz mindkettőt egy kissé módosítottam.

Írhattam volna azt is ,hogy a “Burzsoázia diszkrét bája” hisz ahol a pénz, ott a hatalom.

(A cikk eredetileg a Press77 Magazinban jelent meg 2022.04.08-án)

 

dove-3426187_1280-1024x574.jpg

 

Eltelt néhány nap az országgyűlési választások óta, annak eredményét már több aspektusból megközelítve sokan -nálam autentikusabbak-analizálták.

Ki-ki a saját szája íze szerint, de valahogy egyik sem az igazi.

Vitathatatlan, hogy a választók jelentős hányada a már több mint tizenkét éve regnáló pártszövetségre, avagy sokkal inkább Orbán Viktorra adta voksát.

Lehet azt gondolni,hogy a jól fungáló (sic!) kormányzati munka, lehet hogy a háború kísértő árnya lehet, hogy a magát demokratikus ellenzéknek aposztrofáló szárnyaszegett madárként szárnyalni akaró pártok és vezetőik hibás helyzetfelismerése okozta….egyre megy.

Az eredmény 2/3 a kormányzó párt javára.

A kampányt, a választást is átszőtte a “politika diszkrét bája”. Egyfelől a fő motívum az Orbán kormány leváltása, másfelől „FOLYTATJUK” dialektikája.

Csak arról nem szólt igazán, hogyan győzzük meg a választókat a tudatos, nem érzelmi, nem szimpátia alapú szavazás gyakorlásáról.

A politikusok átszőtték sokszor semmit mondóan deklarált lózugokkal, nélkülözve fontos kérdéseket: Hogyan tovább Magyarország? Mi lesz veletek emberek?

Sikerült kettő-három-sokfelé szakítani a polgárokat,olyan ideológia síkokon melyek nem biztos,hogy a sajátjuk. Nem tett jót a hatalom nagyúri pöffeszkedése, sem pedig egynéhány ellenzéki érzelmű közíró, vagy médiamunkás választói rétegeket dehonesztáló véleménye sem.

Elértünk hát egy hegemonikus hatalom gyakorlók, törvényalkotók immáron harmadszori idejéhez.

Ami pedig az ellenzék szerepét illeti, nos: a képviselői pozíció is besüppedt, mint a “kis tűznél sült pampuska” (idézet Mikszáth Kálmán novellájából).

Ténylegesen két választás között van az ország:

Bírja-e a közeljövő kihívásait? A vágtató inflációt?

A még jobban leszakadó rétegek várható mély szegénységét? Avagy lesz politikai konszolidáció, konstruktív együttműködés, autokrácia helyett valódi demokrácia? Valósággá válhat-e a démosz tényleges érdekeinek figyelembe vétele, vagy csak a kiváltságosok Kánaánja lesz?

Két választás között van abban is Magyarország, hogy 2024-ben EP.-i és önkormányzati választás is lesz. Ha minden úgy működik, ahogy most, akkor az várható, hogy az ellenzék szava ott sem lesz hallható, az önkormányzatok pedig “tanácsi rendszerűvé” süllyednek.

Merre van kiút?Voltaképp egyszerű lenne ….egy valami kell: DEMOKRÁCIA.

A demokráciának pedig a nép a letéteményese.

Szabad gondolkodás és igazi vélemény és sajtószabadság… és véleményszabadság után vélemény utáni szabadság is.

(KIEMELT KÉP: Illusztráció, Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://v77blog.blog.hu/api/trackback/id/tr9117947578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása